Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква

...
Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ако не ги мятаме през прозореца на джипки, пари ще има

Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква се да има много сериозен бюджетен остатък – над 7 милиарда лева Те ще се харчат по решение на Народното събрание, не през прозореца на джипки ". Това съобщи Мика Зайкова , икономист и народен представител от 46-тото Народно заседание.

Според нея 2022 година ще бъде тежка финансова година поради ниската ликвидност на пазара. " Дълговете би трябвало да се заплащат, а наклонността е да се рефинансират, което води до дългова серпантина и извънредно тежка обстановка. Инфлацията ще продължи да пораства ", уточни тя.

Зайкова напомни, че през 2022 година ще има ексклузивен закон, който ще разреши от остатъка от парите, средства да могат да се употребяват за Коронавирус добавка. За нея да приказваме за бюджет е сложна работа. " Най-много се тормозя за хората на минимална работна заплата, те са към 55% и са работещите небогати. На първо време не би трябвало да остане 650 лева, чистата сума е 470 лева Как се живее с толкоз пари? Затова би трябвало да се намерения за необлагаем най-малко. В Германия, в случай че си здравно обезпечен няма да плащаш даже медикаменти, а тук даваш пари и с цел да идеш на доктор ", акцентира специалистът.

От своя страна икономистът Стоян Панчев е угрижен от неналичието на макроикономическа прогноза. " Това е по-притеснително от неналичието на бюджет. Без нея не знаем на какво е основан бюджета. Очаквам в идващите 10 години повишени равнища на инфлация поради сериозното дългово задължение ", показа той.

По думите му повдигането на лихвите може да докара до банкрути и неизплащане на заеми. " В момента работодателите са притиснати от няколко места. Има индексация на заплатите в обществения бранш и повишение на пенсиите, работещите понасят бремето на инфлацията ", разяснява Панчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР